Ozren Outdoor

A+ R A-
Na vodi

Ozren gora bogata je vodom. Postoje i kruže priče starijih ljudi da su pojedini izvori pitke vode na ovoj planini čudotvorni. Omeđena je rijekama, sa zapada Bosnom, sa istoka Sprečom a sa krajnje južne strane obronaka Ozrena teče jedna od najljepših planinskih rijeka u Bosni i Hercegovini – rijeka Krivaja. Unutar ove teritorije su još mnogobrojni izvori, potoci, ljekovite i mineralne vode poput lokaliteta Kiseljaci u Sočkovcu. Punionica ljekovite alkalne vode izgrađena je na rijeci Prenji. Tri najveće Ozrenske riječne doline su Jadrina, Bukovica i Rakovac. Termomineralna voda u Kakmužu uređena je za korištenje u okviru kompleksa „Terme Ozren“ u blizini Petrova, a naučno je dokazano da pomaže kod mnogih oboljenja. Na Ozrenu postoje i dva mala vještačka jezera – Goransko jezero kod Doboja i Orlovo jezero kod Petrova. Na mnogobrojnim Ozrenskim potocima se uvijek možete rashladiti, ovdje i dan danas melju vodenice, a obilazak korita planinskih rijeka poput Jadrine u oktobru pravi je doživljaj. Rijeka Bosna je omiljeno stjecište ljubitelja pecanja dok su duž Spreče privremeno stanište našle ptice selice kao i neke močvarne ptice. Sprečanska dolina poznata je po lovu na fazane i ptice selice.

Ovo jezero udaljeno je svega 7 kilometara od Doboja u blizini sela Jošave, a smješteno je u borovu šumu u podnožju Ozrenu.

Orlovo jezero je udaljeno svega par kilometara od Petrova prateći uzvodno najljepšu Ozrensku rijeku Jadrinu. Ovo jezerce veličine jednog većeg bazena odlično je sklonište od ljetnih vrućina jer je usađeno u živu stijenu. Prava je stanica za odmor ukoliko šetate ili vozite bicikl.

SRD "Spreča" osnovano je 2003 godine kada smo imali 40 članova koliko broji i danas. Društvo je osnovano sa ciljem da se bavi sportskim ribolovom, vrši zaštitu rijeka i prirode, vrši poribljavanje, promoviše ribolov kao sport.

Vode ovih rijeka su bogate slijedećom ihtiofaunom: škobalj, plotica, deverika, šljivar, klen, mrena, šaran, bucov, som, štuka, smuđ, amur, babuška, vretenar, a dešavaju se ulovi i mladice i pastrmke u zimskom periodu. Ribolovno područje je obilno naseljeno cipiridnim vrstama.

Strana 1 od 2

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević

Ozren Outdoor brošure

Gastronomija Ozrena

Vijesti

Error: Any articles to show

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

info@ozren.org
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464