Ozren Outdoor

A+ R A-

Turistička MTB staza

Staza br.2 – Turistička MTB staza
Doboj - Osojnica- Preslica – Goransko Jezero – Lipac- Doboj

Preuzmite stazu u GPX formatu

 

Kraći opis staze

Krećemo iz Doboja, prelazimo glavni most i skrećemo desno, pratimo rijeku Bosnu vozeći regionalnim putem za Maglaj sve do sela Osojnica. Na ovom dijelu su najljepše panorame rijeke Bosne pa vam preporučujemo da napravite pauzu na obali rijeke. Najlakše je da se  posle mosta u Ševarlijama (6 kilometara od grada) nakon 50tak m spustite makadamom na obalu, odmorište se vidi sa ceste a ima dva stola i klupe. Vozeći dalje asfaltnim putem još malo uživamo pogled na rijeku, a na 12. kilometru stižemo do ulaza u selo Osojnica. Kada posle podvožnjaka na raskrsnici vidimo saobraćajne i turističke putokaze, skrećemo lijevo. Nastavljamo uzvodno koritom Osojničke rijeke, divnom stazom koja vodi kroz selo koje ima preko 25 izvora vode. Ako pratite turističku signalizaciju lako ćete pronaći dva turistička domaćinstva Mitrović i Milanović. Tu se možemo se okrijepiti vodom, medom, čajem ili kraćom rakijicom pa se pripremiti za dionicu koja nas dalje vodi kroz selo Striježevica na izletište Preslica (i dalje pratite turističku signalizaciju). Nakon kružnog obilaska ovog izletišta te osvježenja u kafanici, natočimo bistre ozrenske vode na izvoru uz samu cestu preko puta spomenika ustanicima iz II Svjetskog rata. Malo niže od izvora (50m), niz cestu na lijevoj strani  je ulaz na“Poučnu stazu” sa rampom i velikom turističkom info tablom sa dvije mape. Ulazimo i spuštamo se šumskom stazom koja ima tehnički zahtjevne kraće dionice zbog strmog spusta ili silaska niz stepenice. Preporučljivo je sići sa bicikla i prenijeti ga. Nakon prelaska mostića popnemo se 20 metara i desno laganim spustom stižemo do Goranskog jezera. Opet se možemo odmoriti i osvježiti na terasi restorana sa predivnim pogledom na jezero. Sa jezera se kroz Lipac vratimo u Doboj, a u povratku obavezno svratimo u restoran Nacionalna kuća u hladu borove šumice.

Turistička staza - visinski profil

Odmorišta

Agroturizam Mitrović, Agroturizam Milanović – SRC Preslica – Poučna staza – Goransko jezero – Nacionalna kuća


Administrator

Administrator

Ova stranica je namijenjena svim ljubiteljima prirode a prije svega potencijalnim turistima s ciljem predstavljanja doživljaja i avantura, druženja i emocija, prirodnih ljepota i gostoprimstva ljudi i planine Ozren kod Doboja. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Veb sajt: www.ozren.org

Ostavi komentar

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević

Ozren Outdoor brošure

Gastronomija Ozrena

Vijesti

Error: Any articles to show

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

info@ozren.org
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464