Ozren Outdoor

A+ R A-

XC Paklenica - Prenja

Staza br.3 – XC Paklenica - Prenja
Doboj – Paklenica – Okolišta – Konopljišta – Prenja – Karanovac - Doboj

Preuzmite stazu u GPX formatu

Kraći opis staze

Krećemo iz Doboja i pratimo rijeku Bosnu uzvodno desnom obalom sve do sela Paklenice, što je dionica od 15tak kilometara asfaltnog regionalnog puta Doboj - Maglaj. Uz samu cestu u Donjoj Paklenici nalazi se roštiljnicu Simić gdje možemo predahnuti. Uskoro stižemo na most, vidimo putokaz i  skrenemo lijevo pored starog bunkera, pa odmah desno pored mini hidrocentrale preko betonskog mostića.  Ulazimo u rajsko selo koje se ipak zove Paklenica, a na 5. km od ulaza obavezno svratimo kod Marušića na kušanje kupinovog vina vrhunske kvalitete. Ako ne pretjeramo sa vinom nastavljamo jači i mlađi, prolazimo pored Crkve Sv.Petke i nedugo zatim izlazimo na glavnu cestu - lakat skretanje desno na asfalt. Vozeći prema platou Okolišta, sa više lokacija uživamo nesvakidašnji panoramski pogled na okolne planine. Sa Okolišta skrećemo lijevo na makadam, nastupa dionica do Gostilja (pratimo  turističku signalizaciju!) odakle dalje imate izbor od 4 fantastične staze za spust

A. Doboj – Paklenica - Okolišta - Konopljišta crkva – Tekućica – Doboj
B. Paklenica - Okolišta  – Prenja – Karanovac - Doboj
C. Paklenica - Okolišta –  Pešino kalilo (Gajića mlin) – Boljanić – Doboj
D. Paklenica - Okolišta -  Gostilj – Krušički potok – Boljanić - Doboj

Staza A vodi kroz staro selo Konopljišta, stazom C se lagano spuštate kroz borovu šumu dok staza D ima dionicu opasanog downhill spusta.

Mi smo odabrali stazu B, koja prati predivnu rječicu Prenju gdje na pola puta imate uređen izvor hladne ozrenske vode, (zadužbina: Marušić Lazo) a zatim koji kilometar dalje i punionicu vode Aqua Alca. Spust niz Prenju je jedna od najljepših staza za rekreativce koja vas  vodi podno Gostilja i poznatog izletišta na Prenji pa sve do do sela Karanovac. Na samom kraju prolazite pored crkve Sv. Proroka Ilije, ulazite u selo preko betonskog mostića i prelazite prugu. OPREZ!  Posle pruge izlazite na glavni put Doboj – Petrovo odakle lijevo možete nazad za Doboj. Naš prijedlog je da idete desno i obavezno svratite u obližnje Terme Ozren (na izlazu iz Karanovca desno 3,5 km vožnje) – zbog njene ljekovite termomineralna vode, kao i zbog zabave uz noćno kupanje. Ako ste nakon svega preumorni, samo uskočite u voz Petrovo-Doboj i zajedno sa bajkom nazad u Doboj.

 

xc paklenica prenja visina

 

Odmorišta:

Roštiljnica Simić, Agroturizam Marušić, Agroturizam Savić

Ruta A - Konopljišta kod crkve,  
Ruta B – Prenja izletište, Pit Stop, Terme Ozren,
Ruta C – Pešino kalilo i Gajića mlin,
ruta D – Nacionalna kuća Lipac

 

Administrator

Administrator

Ova stranica je namijenjena svim ljubiteljima prirode a prije svega potencijalnim turistima s ciljem predstavljanja doživljaja i avantura, druženja i emocija, prirodnih ljepota i gostoprimstva ljudi i planine Ozren kod Doboja. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Veb sajt: www.ozren.org

2 komentara

  • Link komentara ROMAX ponedeljak, 28 novembar 2011 08:30 napisao/la ROMAX

    XC Paklenica - Prenja elevation profile

    would be a nice MTB track :-)

  • Link komentara Jelenko nedelja, 21 avgust 2011 21:18 napisao/la Jelenko

    Doboj, Paklenica, Okolišta nisam vozio. Izgleda mi prelijepa tura,u skorije vrijeme odvezem.

Ostavi komentar

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević

Ozren Outdoor brošure

Gastronomija Ozrena

Vijesti

Error: Any articles to show

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

info@ozren.org
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464