Ozren Outdoor

A+ R A-

Srna (Capreolus capreolus) od 15.05. do 15.09.

Srna (Capreolus capreolus) Srna (Capreolus capreolus)

Srna je lakša od jelena lopatara, visoka je u grebenu oko 75 cm, dugačka je 130-140 cm, a rep joj je dugačak do 5 cm.

Ženke su neznatno manje i lakše od mužjaka (5-10%). Težina zrelih mužjaka kreće se od 20 do 30 kg, a ženke od 17 do 25 kg. Mužjaka nazivamo srndać, ženku srna, a mlado lane. Srneću divljač obično kratko nazivamo srne i pod tim pojmom mislimo na srndaća, srnu i lane. Srne su više u stražnjem dijelu tijela nego u prednjem, što govori da su građene za skokove, a ne za trčanje.

Srne lako preskaču grmlje, šikaru, visoku travu i slično, ali ne mogu dugo trčati. Ljetna boja dlake im je crvenkasto smeđa, na stražnjici srne imaju oznaku od žućkasto bijele dlake srcolikog oblika, a srnjaci ovalnog oblika, dok im je zimska dlaka siva ili sivo smeđa, a bijele oznake na stražnjici znatno su veće i istog oblika kao i ljeti. Nazivamo ih ogledalo.

Lane ima kestenjavo smeđu boju s bijelim pjegama koje zadrži do jesenskog linjanja. Mužjaci nose rogove dok se kod stare i jalove ženke također mogu pojaviti kržljavi roščići. Osjetila su nešto slabije razvijena nego kod jelena običnog.

Administrator

Administrator

Ova stranica je namijenjena svim ljubiteljima prirode a prije svega potencijalnim turistima s ciljem predstavljanja doživljaja i avantura, druženja i emocija, prirodnih ljepota i gostoprimstva ljudi i planine Ozren kod Doboja. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Ostavi komentar

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević
Pansion Živković – škola pčelarstva
Seosko domaćinstvo Savić
Seosko domaćinstvo Milanović
Seosko domaćinstvo Marušić
Seosko domaćinstvo Mitrović

Vode Ozrena

Ozren Outdoor brošure

Mape Ozrena

Gastronomija Ozrena

Manifestacije

Vijesti

Pijaca domaćih proizvoda sa Ozrena!

Posjetite pijacu domaćih proizvoda sa Ozrena na našoj stranici. Proizvođači - javite se...

Šume Ozrena

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

Postanite sponzor

Ako i Vi želite doprinijeti razvoju turizma na Ozrenu postanite sponzor ove stranice, predstavljenih klubova, udruženja i aktivnosti koje se trenutno odvijaju ili nekih novih za koje ste vi zainteresovani!

Saradnici

Dragi posjetioci sajta, ukoliko i vi želite stvarati nove i bolje sadržaje na ovoj stranici pošaljite nam textove, fotografije, video zapise, recepte ili druge materijale koje bi željeli da objavimo na ovom sajtu. Pridružite se našoj grupi

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

"TrioS konsalting"
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464
info@ozren.org
trioskon@gmail.com