Ozren Outdoor

A+ R A-

Hidrografske karakteristike Ozrena

22. mart – Svjetski dan voda. Prirodnu granicu Ozrena čine riječne doline: rijeka Bosna na zapadu, Spreča na sjeveru, Krivaja na jugu i jezero Modrac na istoku.

Najznačajnije ozrenske riječne doline čine rijeke: Rakovac, koja se ulijeva u Bosnu kod Maglaja, Bukovica (južna i sjeverna), koja se ulijeva u rijeku Turiju, a Turija se ulijeva u jezero Modrac i rijeka Jadrina, koja nastaje ispod vrha Kraljica i ulijeva se u Spreču kod Petrova.

Najznačajnije ozrenske pritoke rijeke Spreče (desna pritoka Bosne) su: Jadrina, Kamenička rijeka, Prenja, Krušik potok, Duboki potok i Jošavačka rijeka.

Ozrenske pritoke rijeke Bosne su: rijeka Paklenica, Jablanica i Velika rijeka.

Izvorišta ljekovitih svojstava

Najznačajnija ozrenska izvorišta smještena su na centralnom, najvišem dijelu planine. Mnoga izvorišta imaju ljekovita svojstva. Kisele termomineralne vode postoje u sprečanskoj rasjednoj zoni na lokalitetu Boljanića, Sočkovca i Kakmuža i u dijelu zapadnog Ozrena na prostoru naselja Rječica.

Terme Ozren

Termomineralna hidrokarbonatna voda (Kalcijum – Natrijum – Magnezijum) na lokalitetu Sočkovac – Kakmuž u svom prirodnom obliku (putem plivanja i kupki) djelotvorno utiče na:

→ upalna reumatska oboljenja
→ degenerativna reumatska oboljenja
→ posttraumatska stanja
→ ortopedske operativne i korektivne zahvate i vještačke zglobove
→ deformacije kičmenog stuba
→ srčana oboljenja u kompenzovanom stanju
→ povećan krvni pritisak
→ poremećenu cirkulaciju

Rijeka Prenja


Izvire ispod najvišeg vrha Ozrena Ostravice (918 mNv). Na svom putu do ušća u rijeku Spreču prima brojne rječice i potoke koji se slijevaju sa ostalih ozrenskih visova. Najznačajnije pritoke Prenje su Velika Prenja, Mala Prenja i potok Vukovac. Voda sa česmi „Vukeljina voda” i „Krnjin točak” osvježava svojom hladnoćom i oštrinom zdrave planinske vode, a izvor alkalne vode (pH 12) je izuzetna prevencija i lijek protiv kožnih bolesti i oboljenja bubrega. Prenja je stanište potočnih rakova što potvrđuje bistrinu njene vode i čistoću ovog kraja.

Ozrenska jezera


Na Ozrenu se nalaze 2 vještačka jezera: Goransko jezero (opština Doboj) i Orlovo jezero (opština Petrovo).

Goransko jezero građeno je od  1971. do 1976. godine, a gradili su ga članovi Saveza gorana opštine Doboj. Jezero je locirano u selu Jošava na Jošavačkoj rijeci, a u krilu legendarne Preslice. Ova lokacija izabrana je u prvom redu zbog nezagađenog vodotoka  iz kojeg će se puniti jezero. Akumulacija je nastala izgradnjom betonske brane na Jošavačkoj rijeci čija je širina 21 m i visina 5,5, m. Jezero je dužine 270 m, širine do 90 m i najveće dubine 5,5 m.

Još od ’70-tih godina 20. vijeka ovaj prostor mješovitih šuma liščara i četinara razvijao se i gradio sa ciljem da postane izletnički i rekreativni centar šireg područja.

Administrator

Administrator

Ova stranica je namijenjena svim ljubiteljima prirode a prije svega potencijalnim turistima s ciljem predstavljanja doživljaja i avantura, druženja i emocija, prirodnih ljepota i gostoprimstva ljudi i planine Ozren kod Doboja. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Više iz ove kategorije « Flora Ozrena Fauna Ozrena »

Ostavi komentar

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević

Ozren Outdoor brošure

Gastronomija Ozrena

Vijesti

Error: Any articles to show

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

info@ozren.org
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464