Ozren Outdoor

A+ R A-

Hidrografske karakteristike Ozrena

22. mart – Svjetski dan voda. Prirodnu granicu Ozrena čine riječne doline: rijeka Bosna na zapadu, Spreča na sjeveru, Krivaja na jugu i jezero Modrac na istoku.

Najznačajnije ozrenske riječne doline čine rijeke: Rakovac, koja se ulijeva u Bosnu kod Maglaja, Bukovica (južna i sjeverna), koja se ulijeva u rijeku Turiju, a Turija se ulijeva u jezero Modrac i rijeka Jadrina, koja nastaje ispod vrha Kraljica i ulijeva se u Spreču kod Petrova.

Najznačajnije ozrenske pritoke rijeke Spreče (desna pritoka Bosne) su: Jadrina, Kamenička rijeka, Prenja, Krušik potok, Duboki potok i Jošavačka rijeka.

Ozrenske pritoke rijeke Bosne su: rijeka Paklenica, Jablanica i Velika rijeka.

Izvorišta ljekovitih svojstava

Najznačajnija ozrenska izvorišta smještena su na centralnom, najvišem dijelu planine. Mnoga izvorišta imaju ljekovita svojstva. Kisele termomineralne vode postoje u sprečanskoj rasjednoj zoni na lokalitetu Boljanića, Sočkovca i Kakmuža i u dijelu zapadnog Ozrena na prostoru naselja Rječica.

Terme Ozren

Termomineralna hidrokarbonatna voda (Kalcijum – Natrijum – Magnezijum) na lokalitetu Sočkovac – Kakmuž u svom prirodnom obliku (putem plivanja i kupki) djelotvorno utiče na:

→ upalna reumatska oboljenja
→ degenerativna reumatska oboljenja
→ posttraumatska stanja
→ ortopedske operativne i korektivne zahvate i vještačke zglobove
→ deformacije kičmenog stuba
→ srčana oboljenja u kompenzovanom stanju
→ povećan krvni pritisak
→ poremećenu cirkulaciju

Rijeka Prenja


Izvire ispod najvišeg vrha Ozrena Ostravice (918 mNv). Na svom putu do ušća u rijeku Spreču prima brojne rječice i potoke koji se slijevaju sa ostalih ozrenskih visova. Najznačajnije pritoke Prenje su Velika Prenja, Mala Prenja i potok Vukovac. Voda sa česmi „Vukeljina voda” i „Krnjin točak” osvježava svojom hladnoćom i oštrinom zdrave planinske vode, a izvor alkalne vode (pH 12) je izuzetna prevencija i lijek protiv kožnih bolesti i oboljenja bubrega. Prenja je stanište potočnih rakova što potvrđuje bistrinu njene vode i čistoću ovog kraja.

Ozrenska jezera


Na Ozrenu se nalaze 2 vještačka jezera: Goransko jezero (opština Doboj) i Orlovo jezero (opština Petrovo).

Goransko jezero građeno je od  1971. do 1976. godine, a gradili su ga članovi Saveza gorana opštine Doboj. Jezero je locirano u selu Jošava na Jošavačkoj rijeci, a u krilu legendarne Preslice. Ova lokacija izabrana je u prvom redu zbog nezagađenog vodotoka  iz kojeg će se puniti jezero. Akumulacija je nastala izgradnjom betonske brane na Jošavačkoj rijeci čija je širina 21 m i visina 5,5, m. Jezero je dužine 270 m, širine do 90 m i najveće dubine 5,5 m.

Još od ’70-tih godina 20. vijeka ovaj prostor mješovitih šuma liščara i četinara razvijao se i gradio sa ciljem da postane izletnički i rekreativni centar šireg područja.

Administrator

Administrator

Ova stranica je namijenjena svim ljubiteljima prirode a prije svega potencijalnim turistima s ciljem predstavljanja doživljaja i avantura, druženja i emocija, prirodnih ljepota i gostoprimstva ljudi i planine Ozren kod Doboja. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Više iz ove kategorije « Flora Ozrena Fauna Ozrena »

Ostavi komentar

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević
Pansion Živković – škola pčelarstva
Seosko domaćinstvo Savić
Seosko domaćinstvo Milanović
Seosko domaćinstvo Marušić
Seosko domaćinstvo Mitrović

Vode Ozrena

Ozren Outdoor brošure

Mape Ozrena

Gastronomija Ozrena

Manifestacije

Vijesti

Pijaca domaćih proizvoda sa Ozrena!

Posjetite pijacu domaćih proizvoda sa Ozrena na našoj stranici. Proizvođači - javite se...

Šume Ozrena

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

Postanite sponzor

Ako i Vi želite doprinijeti razvoju turizma na Ozrenu postanite sponzor ove stranice, predstavljenih klubova, udruženja i aktivnosti koje se trenutno odvijaju ili nekih novih za koje ste vi zainteresovani!

Saradnici

Dragi posjetioci sajta, ukoliko i vi želite stvarati nove i bolje sadržaje na ovoj stranici pošaljite nam textove, fotografije, video zapise, recepte ili druge materijale koje bi željeli da objavimo na ovom sajtu. Pridružite se našoj grupi

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

"TrioS konsalting"
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464
info@ozren.org
trioskon@gmail.com