Ozren Outdoor

A+ R A-

Turistička MTB staza

Staza br.2 – Turistička MTB staza
Doboj - Osojnica- Preslica – Goransko Jezero – Lipac- Doboj

Preuzmite stazu u GPX formatu

 

Kraći opis staze

Krećemo iz Doboja, prelazimo glavni most i skrećemo desno, pratimo rijeku Bosnu vozeći regionalnim putem za Maglaj sve do sela Osojnica. Na ovom dijelu su najljepše panorame rijeke Bosne pa vam preporučujemo da napravite pauzu na obali rijeke. Najlakše je da se  posle mosta u Ševarlijama (6 kilometara od grada) nakon 50tak m spustite makadamom na obalu, odmorište se vidi sa ceste a ima dva stola i klupe. Vozeći dalje asfaltnim putem još malo uživamo pogled na rijeku, a na 12. kilometru stižemo do ulaza u selo Osojnica. Kada posle podvožnjaka na raskrsnici vidimo saobraćajne i turističke putokaze, skrećemo lijevo. Nastavljamo uzvodno koritom Osojničke rijeke, divnom stazom koja vodi kroz selo koje ima preko 25 izvora vode. Ako pratite turističku signalizaciju lako ćete pronaći dva turistička domaćinstva Mitrović i Milanović. Tu se možemo se okrijepiti vodom, medom, čajem ili kraćom rakijicom pa se pripremiti za dionicu koja nas dalje vodi kroz selo Striježevica na izletište Preslica (i dalje pratite turističku signalizaciju). Nakon kružnog obilaska ovog izletišta te osvježenja u kafanici, natočimo bistre ozrenske vode na izvoru uz samu cestu preko puta spomenika ustanicima iz II Svjetskog rata. Malo niže od izvora (50m), niz cestu na lijevoj strani  je ulaz na“Poučnu stazu” sa rampom i velikom turističkom info tablom sa dvije mape. Ulazimo i spuštamo se šumskom stazom koja ima tehnički zahtjevne kraće dionice zbog strmog spusta ili silaska niz stepenice. Preporučljivo je sići sa bicikla i prenijeti ga. Nakon prelaska mostića popnemo se 20 metara i desno laganim spustom stižemo do Goranskog jezera. Opet se možemo odmoriti i osvježiti na terasi restorana sa predivnim pogledom na jezero. Sa jezera se kroz Lipac vratimo u Doboj, a u povratku obavezno svratimo u restoran Nacionalna kuća u hladu borove šumice.

Turistička staza - visinski profil

Odmorišta

Agroturizam Mitrović, Agroturizam Milanović – SRC Preslica – Poučna staza – Goransko jezero – Nacionalna kuća


Administrator

Administrator

Mit dieser Seite, die allen Naturfreunden, vor allem möglichen Besuchern gewidmet ist, wollen wir Erlebnisse und Abenteuer, Beisammensein und Emotionen, Naturschönheiten und Gastfreundschaft der Menschen aus der Doboj-Region und des Gebirges Ozren  vorstellen. Attraktive Angebote des Aufenthaltes auf diesem Gebirge sowie Preise und alle zusätzlichen Informationen sind in vier Sprachen erhältlich: Serbisch, Italienisch, Deutsch und Englisch. Kontaktieren Sie uns!

Website: www.ozren.org

Leave a comment

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Die touristischen Bauernhöfebadge

badge
Der Bauernhof Spasojević

Ozren Outdoor Broschüren

Gastronomie Ozrens

Aktuelles

Error: Any articles to show

Letzte Kommentare

Ethnomusik-Gruppe Iva video

Gleitschirmfliegen Ozren Video

Ozren Sommerzeit

Über uns

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Folgen Sie uns

Wenn Sie in Nachrichten und Fotos aus Ozren interessiert sind, folgen Sie uns auf Facebook über das Profil

B&B Orange

Ozren Outdoor

oder YOUTUBE

Kontaktieren Sie uns

"TrioS konsalting"
Doboj, Republika Srpska
Bosnien und Herzegowina
+387 66 910 411
+387 63 810 464
info@ozren.org
trioskon@gmail.com