Ozren Outdoor

A+ R A-

Dobro došli

Preuzmite PDF brošuru

OZREN GORA nalazi se u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine u pojasu nižih planina, smještena u međurječju rijeka Bosne prema zapadu i Spreče prema sjeveru. Ozren se dalje proteže u pravcu jugoistoka gdje na jugu prati predivnu rijeku Krivaju i spaja se sa šumovitom planinom Konjuh, dok se obronci Ozrena prema istoku spuštaju na jezero Modrac. Ovaj predio karakterišu prostrani proplanci, bujni pašnjaci, termomineralni izvori, čisti planinski potoci i brojne rječice koji vijugaju kroz borove i hrastove šume. Klima je umjereno kontinentalna sa toplim ljetima i hladnim i oštrim zimama.

Grad Doboj koji je u podnožju Ozrena sa njegove sjeverne strane smješten je na tri rijeke Usori, Bosni i Spreči i predstavlja transportno čvorište željezničkog saobraćaja od značaja za širi prostor ovog dijela Evrope. Najbliži aerodromi u regiji jesu Sarajevo (150km), Beograd (200) i Zagreb (260 km). U podnožju Ozrena, obilazeći u smjeru kazaljke na satu, smješteni su još i gradić Petrovo (u Republici Srpskoj) kao i Lukavac, Zavidovići i Maglaj (u Federaciji BiH).

Brojne su mogućnosti turističkog boravka na Ozrenu - za sport i rekreaciju, avanture na točkovima bicikla ili krilu paraglajder letjelice, za izlete i kupanje, za odmor na selu, posjete manastirima i crkvama, slikarske kolonije, i slično. Gotovo svako naseljeno mjesto ima poneko prirodno ili kulturno-istorijsko obilježje ili spomenik koji se može posjetiti. Ozren je jedno od rijetkih područja u kojima su još uvijek očuvani autentični običaji, materijalno i duhovno naslijeđe i tradicionalan način života ovog kraja. Najstariji od spomenika koji simboliše Ozren jeste manastir svetog Nikole – zadužbina srpskog kralja Dragutina koji je u srednjem vijeku vladao ovim krajem. Ozrenski manastir se nalazi 7 kilometara južno od Petrova u planinskom okruženju kroz koje protiče predivna rijeka Jadrina. Od marta 2003. godine ovaj manastir je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Najviši vrh Ozrena je Ostravica na nadmorskoj visini od 918 metara. Ispod Ostravice izvire rijeka Prenja, koja teče prema sjeveru. Gostilj, sa 773 mnv je najpoznatiji ozrenski vrh zbog svoje karakteristične kupaste forme, strmih padina i ogoljenog vrha sa kojeg se pruža nezaboravan pogled. Gostilj je mjesto hodočašća naroda ovog kraja na kome je podignut i krst, a uspon na ovaj vrh predstavlja svojevrstan izazov kako za hodočasnika tako i za rekreativce i sve ljubitelje prirode. Drugi važniji ozrenski vrhovi su Kraljica (883m) ispod koje izvire rijeka Jadrina, Mala Ostravica (853m) i Ozrenski Kamen (852m).

Legenda kaže da je kraljica Katarina stigavši na vrh Ozrena očarana ljepotom krajolika uzviknula: „Mili Bože, lijepa obazarja!“ Tako je od riječi „ozaren“ ili „obazraj“, gora postala Ozren.

Administrator

Administrator

Ova stranica je namijenjena svim ljubiteljima prirode a prije svega potencijalnim turistima s ciljem predstavljanja doživljaja i avantura, druženja i emocija, prirodnih ljepota i gostoprimstva ljudi i planine Ozren kod Doboja. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Veb sajt: www.ozren.org

Ostavi komentar

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Turistička domaćinstvabadge

badge
Seosko domaćinstvo Spasojević

Ozren Outdoor brošure

Gastronomija Ozrena

Vijesti

Error: Any articles to show

Etno grupa Iva video

Paraglajding Ozren video

Ozren summer time

O nama

Idejni koncept i ažuriranje stranice radi marketing agencija "TrioS konsalting" Doboj. Atraktivne ponude boravka na ovoj planini, cijene, kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti na četiri jezika: srpski, italijanski, njemački i engleski. Kontaktirajte nas!

Pratite nas

Ukoliko vas interesuju vijesti i fotografije sa Ozrena pratite nas i na Facebook-u preko profila

B&B Orange

Ozren Outdoor

ili na YOUTUBE

Kontaktirajte nas

info@ozren.org
Doboj, Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464