Ozren Outdoor

A+ R A-

Vuk (Canis lupus) od 01.10. do 28.02.

Vuk (Canis lupus) Vuk (Canis lupus) od 01.10. do 28.02.

Vuk ide u red najvrjednijih najprilagodljivijih predatora među sisavcima. Najveći je pripadnik porodice pasa. U svijetu su poznate tri vrste vukova: sivi vuk (Canis lupus), crveni vuk (Canis rufus) i abesinijski vuk (Canis simensis).

 

Rasprostranjenost

Procjenjuje se da u svijetu danas ima oko 150 000 sivih vukova i oko 550 abesinijskih vukova. Crveni vuk u prirodi je istrebljen, no provodi se program njegova uzgoja u zatočeništvu i ponovnog naseljavanja. Vuk je zemljopisno rasprostranjeniji od gotovo svih drugih sisavaca. Tako se populacije vukova prostiru na 41 zemlju svijeta. Osim u Kanadi, koja s oko 60 000 primjeraka prednjači, u Mongoliji i Rusiji, s oko 30 000 primjeraka, najviše ih ima u SAD(Aljaska), Kini, Ukrajini, Bjelorusiji, Rumunjskoj, Španjolskoj  Indiji.

Stanište

Vukovi kao vrsta, u usporedbi s drugim pripadnicima porodice zvijeri, nemaju velikih zahtjeva prema staništu. Osnovni su uvjeti, kojima ono mora udovoljavati, blizina hrane i zaklon. Do današnjih dana uspjeli su se održati u teško pristupačnim područjima, ali žive i u neposrednoj blizini čovjeka. Najviše im pogoduju guste šume i gustiši s uklopljenim livadama. Podnose i ogoljela staništa, u područjima niskoga krša.

Način života

Vuk je teritorijalna vrsta koja obično živi u manjim ili većim čoporima. Vukovi u čoporu putuju, love, hrane se i odmaraju, dakle, zajedno su tijekom cijele godine. Prostor na kojemu žive obilježavaju urinom, izmetom, grebanjem tla i zavijanjem. Braneći životni prostor od rugih vukova, osiguravaju sebi plijen. Strani vuk koji uđe u teritorij domaćeg čopora bit će - bude li otkriven - gotovo redovito ubijen, pa i pojeden. Vukovi se sporazumijevaju zavijanjem, režanjem, cviljenjem, lavežom, govorom očiju i tijela, ostavljanjem tragova i mirisima.

Razmnožavanje

U stabilnom čoporu vladaju hijerarhijski odnosi, a oni ograničavaju razmnožavanje na samo jedan reproduktivan par - alfa par, dok su svi ostali pripadnici čopora - štenad i njihova starija braća - potomci toga para roditelja. Vukovi se pare samo jedanput godišnje. Sezona parenja može započeti već u ranom siječnju, ali i sve do kasnog travnja, ovisno o klimatskim uvjetima područja. Skotnost traje 63 dana, a vučići se rađaju u brlogu, najčešće njih 4 - 7 u leglu.

Prehrana

Glavni izvor hrane vukovima su divlji parnoprstaši (srna, jelen, divlja svinja) i manji sisavci (zec, glodavci). U krajevima s razvijenim ekstenzivnim stočarstvom hrane se i stokom, koju - ako nije čuvana - lakše love nego divljač, pri čemu mogu počiniti i znatne štete.

Administrator

Administrator

This page is dedicated to all of you nature lovers, but above all to the potential tourists, with the aim to present experiences and adventures, friendship and emotions, natural beauties and hospitality of the people in Ozren Mountain, near Doboj. Attractive offers for your stay on this mountain, prices or any other information you can get in four languages: English, Italian (coming soon), German (coming soon) and Serbian. Feel free to contact us!

1 Comment

  • Comment Link Mandic Saturday, 14 May 2011 21:30 posted by Mandic

    Pozdrav
    Svaka cas loviste vam je kao raj, na zemlji,
    Sad samo jedno pitanje, zanima me dali je moguci komercijalni lov na vuka i koliko bi kostalo, ako je moguce odgovorite na moju el. postu, pozdrav i hvala!

Leave a comment

Obavezno unesite neophodne (*) informacije. Osnovni HTML kodovi su dozvoljeni.

Ethno group "Iva" video

Ozren paragliding video

Ozren summer time

About us

Marketing concept and page updates are done by the Marketing agency »TrioS consulting«, Doboj. Attractive offers for stay in this mountain, prices or any other information you can get in four languages: English, Italian, German, Serbian. Contact us!

Follow us

If you would be interested to follow more news and see images from Ozren, please follow us on Facebook via pages
B&B Orange

Ozren Outdoor

and YouTube

Contact us

"TrioS konsalting"
Doboj, Republic of Srpska
Bosnia and Herzegovina
+387 66 910 411
+387 63 810 464
info@ozren.org
trioskon@gmail.com